22 May 2014

just be myself ?

Assalamualaikum

society nowadays lose some morals, ethic, attitude, behaviour and aqidah just because some western celebrity taught the fans to "just be yourself and let go of what people might say to you"

the result ? some relationship between human is lost. lebih rela buat perangai sendiri dari jaga hubungan sesama makhluk. and more and more kids gone wild. yeah we see kids nowadays go drunk, and tattoos and party and all.

a completely different from what our Nabi and his sahabat taught us. how many people have done wrong to Rasulullah ? dah berapa ramai yang caci hina fitnah baginda ? sampaikan tengah solat pun kena kacau. tapi baginda tak pernah melenting. kan kita disuruh ikut pedoman yang ditinggalkan manusia terhebat sepanjang zaman ni ?

sahabat sahabat nabi takde pun yang ikut ego sendiri. semua nak berubah dan menjadi manusia yang lebih baik.

yang kita pegi ikut artis mana tah. siap back up tu bila kawan kawan kutuk artis dia.

nak dengar lagu nak tengok movie nak minat artis tak salah. buang yang keruh ambik yang jernih je

20 May 2014

main problem of our generations

ade punca kenapa aqidah umat Islam banyak mundur dekat negara kita. salah satunya is kita terlalu ikut sangat budaya orang barat.

kita semua tahu Americans memang bagus dalam bab marketting atau bab promosikan budaya diorang. cara terbesar adalah melalui movie. contohnya berapa ramai remaja sekarang banyak sebut "oh my god" "oh jeez" "holy mother of.." and ada yang even "jesus christ". terlalu ikutkan budaya barat sampaikan kita tak lagi sebut kalimah mulia macam "ya tuhanku" "ya Allah" dan "Masya Allah"

dan satu lagi budaya yang kita pun tak sedar kita ikut, is bangun pagi kita otomatik di set kat average 7 pagi. kenapa 7 pagi baru dikira pagi ? sebab omputih cakap macam tu ? kalau ikut Islam subuh tu pagi kita. efek nya bila pagi kita start pukul 7 tu is solat subuh kat masjid tinggal lah  pak imam dengan tok bilal je.

please meleis and Muslims, stop copying everything they do. do things the right way.

assalamuaaikum

15 April 2014

Pendirian tetap

our biggest misinterpretations of this generations is when they told us to have our own opinions and keep it to ourself.

ada pendirian sendiri dan berpegang dengan pendirian tu bagus dan betul. tapi ramai orang salah tafsir dan langsung tak nampak benda yang bagus untuk diri dia. sebab ? pendirian.

 “Barangkali kamu membenci membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan barangkali kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” - Al-Baqarah:216

dari ayat tu pun Allah dah cuba bagitau kita untuk sentiasa belajar dan buat benda yang bagus untuk kita walaupun kita tak suka. Allah takkan aniaya hamba-Nya.

kalau lah pendirian yang tetap tu diterapkan dari dulu lagi dan disalah tafsir dari dulu, Umar al Khattab takkan jadi orang Islam paling dikagumi, Hamzah takkan tunduk pada Rasulullah, dan ramai sahabat Nabi takkan peluk Islam. yelah sebab diorang ada pendirian sendiri kan ? nilah yang Nabi cuba ubah dalam diri kita tapi kita dengar cakap orang barat je.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...