20 February 2011

nama Haman , bukti kebenaran Al-Quran

maksudnya:Dan Firaun pula berkata: "Hai Haman! Binalah untukku sebuah bangunan yang tinggi, semoga aku sampai ke jalan-jalan (yang aku hendak menujunya) (40:36


maksudnya:"(Iaitu) ke pintu-pintu langit, supaya aku dapat melihat Tuhan Musa; dan sesungguhnya aku percaya Musa itu seorang pendusta!" Demikianlah diperhiaskan (oleh Syaitan) kepada Firaun akan perbuatannya yang buruk itu untuk dipandang baik, serta ia dihalangi dari jalan yang benar; dan tipu daya Firaun itu tidak membawanya melainkan ke dalam kerugian dan kebinasaan.




oke sekarang , aku takdapat cari ayat penuh dalam manemane buku bible . tapi , as far as we know , dalam Book of Esther , Haman is just adviser kepada king Xerxes , raja Persia . dalam buku tu jugak , Haman ade dimintak bina something , tapi dimintak bina tiang gantung (untuk gantung orang) dan bukan bangunan yang tinggi . lets make this clear :

1. dalam Quran : Haman bekerja untuk Firaun di MESIR
    dalam Book of Esther (BOE) : Haman bekerja untuk raja Parsi di PARSI / BABYLON
2. Haman hidup 1000 tahun lebih awal berbanding di dalam BOE .

oke sekarang , mane satu yang betul ? derr derr derr..leklu lekluu...citer tak habis lagi...

before that , lets keep in ur mind : bila org barat mula mengkaji Islam , mereka  state that AlQuran itu ditulis oleh Nabi Muhammad SAW . walaupun mereka sendiri mengaku , gaya bahasa dan nilai kesusasteraan ayat-ayat AlQuran sangat tinggi dan tak mungkin ditulis oleh manusia . dan jugak , bukti bukti sains dan matematik yang terdapat didalam AlQuran begitu tepat dan takmungkin ditulis dalam jangka masa hayat Rasulullah SAW dimana kemajuan teknologi belum terapai .

now , pada abad ke-19 dan 20 , bila tulisan Haerogliphs (tulisan kuno yang digunakan kat Mesir yang berbentuk gambar2) mula dikaji , seorang doktor Perancis , Dr. Maurice Bucaille (read:Maurice Bucaille) yang sedang mengkaji sejarah Mesir , berjumpa dengan pakar sejarah Mesir (Egyptologist) dan mencari asal usul lelaki bernama Haman ini . beliau mendapati , dalam jangka masa Nabi Musa , terdapat seorang lelaki bernama Haman dan beliau ini adalah ketua bahagian kuari (baca:arkitek) dan berTEPATan dengan apa yang ditulis di dalam Al Quran .

lepastu , beliau jumpa pulak dengan rakannya , seorang pakar sejarah Mesir berbangsa Perancis dan memberitahu hal ini dan memberitahu bahawa seorang lelaki pada abad ke-7 yang mengaku pesuruh tuhan itu adalah benar . beliau menjawab :

"apakah ada kitab atau karya sastera lain yang ditulis didalam jangkamasa dimana Hieroglyphs belum dapat dihuraikan , boleh memetik nama HAMAN . terdapatnya nama ini didalam Al Quran mungkin tidak mendapat perhatian khusus . tapi ianya adalak fakta dimana Hieroglyphs telah dilupakan dalam jangkamasa Quran diturunkan dan tak ada yang dapat membaca mereka sehingga abad ke-19 . oleh kerana sejarah itu tidah berubah sejak zaman kuno , kewujudan perkataan HAMAN didalam Quran menunjikkan refleksi yang agak istimewa ."

leklu derr leklu , belum habis lagi .. sebuah patung yg dijumpai dekat Mesir yang skang ni ade dekat muzium di Australia menunjukkan seorang arkiten di zaman Firaun dan nama yang terukir disitu adalah , HAMAN .

tak berani nak pastikan beliau adalah Haman yang disebut di dalam Quran , tapi berdasarkan kisah ini , Quran memberitahu fakta yang tepat tentang nama , timing , dan pekerjaan dimana tak satu pun ada didalam Bible .




source/idea : http://zharifalimin.blogspot.com/2009/12/how-quran-corrected-errors-of-bible.html (sorry derr , mintak share post . ;] )

0 comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...