08 July 2011

nabi tak suka seseorang mengejek nama orang lain


"Rasulullah saw bersabda, “Barangsiapa berdusta atas namaku dengan sengaja, hendaklah dia mengambil tempatnya di neraka.” "

aku buat entry ni kusus untuk rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu . banyak sangat orang yang suka buat macam ni . secara sedar atau tidak . iaitu orang yang suka mempermainkan nama orang lain . aka mengejek nama orang lain . korang jenis orang macam ni ? tak pon kawan korang ? 

sedarlah wahai insan(cewah!) takde gunanyer buat macam tu . tengok hadis kat atas . Rasulullaah sabda sesiapa yang permainkan namanya dengan sengaja , nerakalah tempat beliau . atau bahasa sopannyer  go to hell . kalau korang selalu ejek nama orang lain . but then orang tu cakap gth . korang jangan marah dkt die . sebab nabi pon cakap macam tu .

memang lah zahirnyer nabi sabda : 'namaku' yakni Muhammad . okay contoh , orang name Muhammad , korang panggil  mamat . takpon  mat je . tu pon dah dikira permainkan nama jugak . maksud hadis ni tadi mendalam . mungkin nabi memberi amaran kepada umatnya supaya jangan permainkan nama orang lain . maybe korang pikir , 'alah , nama Muhammad je takboleh permainkan , nama (your name) boleh ejek jugak' . korang pikir macam tu kan ? 

nabi kate , kalau ejek nama Muhammad , keneraka lah org tu . tapi sebenarnyer nama lain pon macam tu jugak . tak boleh diejek sewenang-wenangnyer siapa tahu nama yang korang panggil tu ade maksud yang tak elok ? lagi afdal panggil nama penuh . contoh macam nama aku , Muhammad Izzul Amir bin Hamdan. kalau nak boleh panggil izzul pon boleh . amir pon boleh . saya fleksibel . orang panggil saye Ozil . saya okay je . izzul dgn oziil kan lebih kurang ?

:P




0 comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...