05 September 2011

kesilapan biasa bila meminta maaf

assalamualaikum .

first of all, aku nk mintak maaf sgt2 sebab dah lama sangat tak hapdate.. tak tak.. izzul tak quit blogging lagi. insya allah :) . cuma sibuk dengan raya + trial spm lgi kan.. doadoakan en. izzul ni yek ? hehehe

ber balik pade tajuk, cer korang tengok ayat typical ble nk mntk maaf ni :

"samat ari raye bangg, saye mntak maaf zahir batin kat abg kalau ade salah dan silap sayee .
harap dimaafkan dan jgn pendam yee ?"

korang ade nampak tak memane silapnye dalam ape yg cuba disampaikan si peminta maaf tu tadi ? tak tak tak.. aku bkn nk jadi ckgu bahase disini nak korang cari kesalahan tatabahase bagai . takkan . sebab aku pon x pandai bab tu . pffftttt

ape yang salah ialah tang "kalau ade salah" tu . tau kenapa ? kita manusia, klau dah namanya manusia, kompem kompem lah ade salah dan silapnye ye tak ? so jangan la guna kalau tu lagi, oke ? sebab korang tentu ade salah dan silap . tanpa sedar, ataupon tak .

jadi sepatutnye ayat korang jadi camni :

"samat ari raye bangg, saye mntak maaf zahir batin kat abg ATAS SEMUA salah dan silap sayee .
harap dimaafkan dan jgn pendam yee ?"


kan molek macam tu ? ^_^








thanks sudi bace blog izzul dan klik nuffnang oke ? :)

5 comments:

____Myera Nyera said...

biasa lah tu. tapi saya tak ekk haha. maybe dia fikir dia takde salah lah kot tu yang jadi 'kalau' hahahahahha.

Namee Roslan said...

hey izzul :) hehe, ni lagi satu orang suka main main dengan perkataan batin. batin ni hubungan laki bini kata nya. entah ape2. so bila minta maaf..minta maaf zahir je ok..batin tak boleh. kan mengarut tu.... hehe.

El-Janna said...

xpernah fikir pasal tu la pulok~~

haish.. thanks sharing^^

Afiqa Dayana said...

hehe, betul jgk :)

Liza Razak said...

a ah ek..kadang-kadang salah susun ayat boleh merubah semua maksud..thnks for sharing !!

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...