02 November 2011

how to avoid car crash (cerita accident)

Assalamualaikum and happy evening everybadeh ! :D

before i start aku nak cerita dulu what happens in Taiping kay ? that morning aku, kakak aku, dan adik aku keluar dari hotel sebab nak biar room service menyervis room kami tu. oh btw, kami ikut mak  kami yang ada khusus di SSL Trading Hotel, Taiping masa tu. agak2 ah kan dtg dr ipoh je pun nk tido hotel buat apa kalau holiday pun. sbb tu kami dkt hotel tu. hotel tu bapak lawa gila !

then semasa kami masih kat dlm keta tanpa arah tuju yang nyata dan lalu di hadapan Muzium Perak, kat muzium tu ntah ada apa yang meriah sgt dekat sana sebab boleh tahan ramai lah jugak. so kakak aku yg tgh drive tu nak jenguk2 lah. oh btw yes kakak aku yang drive. sorry to dissapoint you who thought me the driver. i dont even have a motorcycle licence. hahaha. okay, dasar pemandu tanpa tumpuan 100% di jalan raya, kedabanggg !! kami merempuh Proton Waja dengan muka tak bersalahnya :') kereta waja tu nak belok ke kanan dan mestilah kena berhenti kan.. kami pon cium lah bontot kereta tu.. sape suruh die stop situ.. kami nk tgk muzium.. kena lah cari tempat lain nak belok kan ? memang bukan kami yang salah la kan ? lalala ~

hah ! cuba korang teka benda apa first aku tgk bila dah terlanggar tu ? oh no.. not any severe damage.. tapi benda first aku tgk is GALAXY TAB ! sebab risau terjadi ape ape dkt tab tu sebab tab tu di sebelah aku je dan budak tak berapa nak wangi tu dari belakang tercampak ke depan. ringan sangat. HAHAHAHA ! bodoh punya izzul, kereta dah hancur orang terbang dari belakang ke depan tab tu jugak yang kau carik.

so aku keluar dr kereta dan tanya makcik tu semua okay ke ada yang cedera ke and aku call mak aku and jugak  ayah aku who skip his work drive dr ipoh ke Taiping straight away :'( . then aku encourage makcik tu elok alihkan kerera dulu sebab taknak halang traffic. but die tros jalan ke balai. oh btw aku jugak yg suruh die kebalai sebelum tu :P bhahaha . Alhamdulillah semua okay (kecuali kereta). jangan risau :') oh korang risaukan aku ? homagoshh !!

yg ni kereta aku :'(

yg ni kereta macek tu. oh time sudah di balai

nampak macam mata tgh lebam sebab kena belasah kan ?

sinilah tempat tumpuan tu.

now back to the title ! how to avoid car accident. btw, aku takde lesen dan takpernah bawak kereta. so aku taktahu macamana rasa bila drive tp point ni adalah dari fakta yang betul. tpi aku tak tolak kemungkinan aku pon akan kena accident nanti. who knows ?

ALWAYS KEEP YOUR DISTANCE (JAGA JARAK ANDA)
jarak yang paling sesuai adalah 5 meter antara kenderaan ke kenderaan lain. "youll never know if kereta depan korang yang akan kena accident then korang pulak yang rempuh dia" cara paling senang, katakanlah kereta depan tu melintas papan tanda dan korang kira: 1...2...3...4 then korang pulak harus lintas papan tanda yang sama. faham ? kira jarah antara kereta is 4 second laa

DONT DRIVE FAST (JANGAN BAWAK LAJU)
clinically proven. kereta slow, less damage, less probability utk dapat kecederaan. lagi lagi bila hujan.. speed tu tolonglah kawal. pastikan speed korang sama dengan speed kereta depan tu okay ?

KEEP YOUR MINDS ON THE ROAD (TUMPUAN MESTILAH KEPADA JALAN)
dah terbukti kan bila akak aku pi cium kereta depan tu ? punca ? tgk muzium. get it ?! jangan tengok muziumm !! tumpuan pada jalan maksudnya kita kena peka dengan keadaan sekeliling. sama ada jalan basah, berpasir dll. gaya panduan kenalah kena pada tempatnya. takkan korang nak speed dekat dlm stesen minyak kot. gila apa ?

yes yes korang akan kata "alah, aku bawak kereta berapa tahun dah tak kena accident pon" then maknenyer korang takkan kena accident ? macam tu ? youll never know what happens next. mung kin kereta depan yang akan accident tapi korang yang tak dapat kawal kelajuan korang. kan ?

thats all aku dah ngantuk. babai ;)


P/S: kalau nak tahu cerita pasal accident tu lagi detail, lawat blog pemandu yang bertanggungjawab diatas kemalangan tu. kat sini.








thanks sudi bace blog izzul ^_^

6 comments:

mimieux said...

terok jugak exciden ehh..ish2..hati2 next time ok.=))

Zulaika Nasir said...

pretty bad .
btw,nice blog :)

fyna said...

=.= lain kali jagnalah ikut rapat2 ye

Namee Roslan said...

teruknya accident. remuk teruk tu.mahu kuat tu langgar :D hehe.yelah, mcm izzul ckp. jaga distance tu. at least kalau break mengejut ke takde la kita langgar. :D

Elie Lily said...

takut jugak tgk accident macma tu..teruk la kan?

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow....follow pakjoe tau hahhaha

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...