18 December 2011

tuntut pengalaman

Assalamualaikum
dulu sekolah rendah darjah 1-3 . buku teks BM mesti ada sebut "Jauh pemandangan luas pandangan" dan "jauh berjalan luas pengalaman" . tapi apa maksud yang cuba dia ketengahkan ?

maksuddnya yang paling jelas ialah dia suruh kita tuntut ilmu . dengan cara tuntut pengalaman . dalam konteks Islam sendiri menuntut ilmu itu fardhu . sama macam solat. fardhu. maksud dia lagi is supaya kita tak menjadi katak bawah tempurung. korang nak jadi katak ?

kita kenna meluaskan pemandangan kita supaya otak dapat berfikir secara terbuka, menerima dan mengakui kehebatan ciptaan Allah. lagu Hikmah Kembara nyanyian Mirwana sangat aku setuju. masa lagu ni dicipta Faizal Tahir masih dalam  group ni. ada part dalam lirik ni tulis :

"Pernahkah kau berfikir
alam penuh rahsia
anugerah yang maha esa
Berjalan,bermusafirlah
melihat kebesaran tuhan 
yang diciptakan untuk
mereka yang berfikir
dan bersyukur di atas nikmat
dan kurnianya
nilai harganya,iman dan taqwa
bagi hamba yang setia"

jadi kalau korang terperuk je kat rumah, apa yang korang dapat ?

Matryoshka Dolls
kalau korang duduk kat rumah je, korang automatik tahu tentang Russiandolls atau Matryoshka Dolls yang hanya terdapat di Russia ? tahu yang ianya diperbuat dari kayu ? tahu yang ianya dibuat dengan saiz semakin mengecil supaya dapat diisi dalam doll yang lebih besar ? tahu ? kalau korang timba pengalaman korang tahu tak ? tak mustahil kan ?

inside taj mahal

duduk rumah lagi ? terperuk dalam bilik lagi ? okay lets see this. tahu Taj Mahal ? Tahu Tajmahal dibina Shah Jehan atas bukti cintanya pada Mumtaz isterinya ? tahu dibawah Taj Mahal ada 22 bilik rahsia ? sedar gambar di atas adalah gambar salah sebuah bilik rahsia itu ? tak tahu ? kalau korang pernah terpikir pergi bercuti dan ambek pengalaman korang tahu tak ? tak mustahil kan ?

lagi ?

tengkorak kristal
tahu Crystal Skull ? yang macam dalam filem Indiana Jones tu ? tahu tak crystal skull ni benar benar wujud ? tahu tak ianya dibuat oleh kaum Mayan ? tahu didalamnya ada rahsia tentang ramalan kiamat 2012 mereka ? tahu ianya dibuat dgn menggunakan material yg sama dengan yg digunakan dlm pendrive korg ? tahu semua tengkorak ini ada 13 ? tahu ?

walau apa pun, semua perkara kita dapat tahu kalau kita bermusafir ambil pengalaman ambil pandangan dan berfikir .

mungkin nak berjalan, perlukan kos yg banyak, masa, dan peluang. korang lupa yang korang takkan dapat baca ni kalau takda internet ? yes itu maksud aku. tuntut pengalaman dari online. internet itself is a world . a world within our fingers . dunia dihujung jari. sia sia lah masa korang kalau korang luangkan online tak kemana. baik layan wikipedia, tgk gambar menarik so that kita berfikir tentang kejadian ini semua dan penciptanya .

macam2 ilmu yang korang boleh kutip actually . kalau korang macam aku, mula online dari darjah 5 (2005) tapi kalau aku suruh edit profile Myspace yang dulu tu tanpa tanya kawan pon korang tak tahu, korang mmg bendul. tak payah jauh sgt. kalau nak edit blog pon kena tiru orang, heh paham2 jelah. tak payah jauh lagi. kalau cara penyampaian, panggilan diri sendiri, post dlm blog pon tiru org. mana identiti yang tuhan bagi kat korang ?

setiap manusia perlu ada identiti, mindset dan goal sendiri. kalau asyik ikut org je. korang memang mundur. boleh bayangkan kalau org yg korg ikut tu takda nanti ? tak susah hidup korang. so better tuntut ilmu skrg, utk manfaat sendiri jugak

"berfikir"


assalamualaikum

sumber










thanks sudi bace blog izzul ^_^

6 comments:

Mizfantagiro said...

Pengalaman mematangkan kita..pengalaman menambahkan ilmu kita=)

zeehan said...

dari johor ke seremban ke johor balik ke pulau pinang ke kota kinabalu ke labuan... tempat asal jugak yang best.. :) :) :)

fatinmyra Sweet :) said...

HMM. GOOD INFO.
Mia taktau pape pun psal Skull tuu.
Thanks :)

Namee Roslan said...

ilmu nih. skull tu baru tahu. hehe. ada dalam soalan spm ke ??hhehe.

p/s : namee pun taktau kenapa pembaca asyik tanya pasal cinta.

Afiqa Dayana said...

jom same2 tuntut pengalaman ! hihi entry paling berguna :)

Izzul Amir said...

@Afiqa Dayana hehe lmbt pulak cmnt ? sllu org first cmnt

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...