03 January 2012

kerja sbg cashier haram ?




Assalamualaikum
aku rase aku patut share benda ni aku bukan nak tunjuk baik aku pon ada dosa kbye :p

isu ni bukan baru kat negara kita. puncanya cetek pengetahuan agama.

kerja sbg cashier ni halal sebenarnya. tapi macamana kalau kedai tu jual benda yang tak halal spt daging babi/arak ? cashier pulak Melayu dan Islam dan ada yang bertudung lagi. rupanya org Islam kat M'sia masih cetek ilmu agama pasal halal haram sesuatu pekerjaan. tgk org Islam dapat dosa free free saja. iSedih

*******************

explanation by ustaz Zaharuddin di web beliau

hukumnya tak boleh. mungkin dilaknat Allah. Wallahualam.

kalau ada org beli benda tak halal ni tadi dan buat pembayaran kat kaunter korang, tatkala tu korang dapat dosa. plus mendapat laknat Nabi S.A.W sebab dianggap telah membantu pembelian arak itu. sama jugak kalau pekerja tu membantu menyusun n semak stok arak tu. apa apa saja yang berkait dengan arak, berdosa. Wallahualam

tapi tak semua perkara haram sama tahap berat dosanya


10 golongan yang dilaknat yg berkautan dgn arak :-

  1. org yang memerah arak
  2. org yg minta diperahkan untuknya
  3. org yg meminumnya
  4. org yang membawanya (driver lori/waiter/tukang bagi kat org lain)
  5. org yg mintak dihantar utk dia
  6. org yg menuangkannya
  7. org yg menjualnya
  8. org yg makan harganya (aku explain kat bawah)
  9. org yg belinya
  10. org yg diminta dibelikan untuknya
"Rasulullah saw melaknat tentang arak, sepuluh golongan: (1) yang memerahnya, (2) yang minta diperahkan untuknya, (3) yang meminumnya, (4) yang membawanya, (5) yang minta dihantarinya, (6) yang menuangkannya, (7) yang menjualnya, (8) yang makan harganya, (9) yang membelinya, (10) yang minta dibelikannya." (Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah : Tirmidzi : Hadith Gharib : Al-Munziri dalam At-Targhib: Perawinya thiqah )

hadith Nabi. Wallahualam

dlm hadith tadi ada kena mengena dgn kerja sbg cashier. iaitu org yg memakan harta dari hasil jualan arak. macam ni, gaji dibayar mengikut dari hasil yang diterima oleh kedai tu. kedai tu jual arak. then hasil tu ada bersumberkan dari arak. jadi hasil itu haram. dah takde dah istilah gaji/kerja yg halal kat sini. dan dilaknat. tak kira org yg beli tu utk minum atau sekadar buat perhiasan. Wallahualam.

Menjadi cashier di dalam jualan benda-benda haram juga termasuk di dalam bertolong-tolongan di dalam melakukan maksiat. Wallahualam

takda jugak istilah terpaksa sebab takde sape pakse korang kerja kat tempat tu. takut manusia ke takut Allah ? your call.

gua tak kata semua ni gua tak keluarkan fatwa pasal ni tapi ni sabda Nabi kita Muhammad S.A.W. Wallahua'lam Allah maha mengetahui.



usha jugak sumber kdp entry ni.
sumber 1
sumber 2
sumber 3




"Tuhan bagi akal, jgn bodo ngat!" - Ustaz Azhar Idrus






thanks sudi bace blog izzul ^_^

6 comments:

saya cello191 said...

kalau makan dr rezeki haram...keras nt hati...^^

Namee Roslan said...

kena hati2 dlm memilih pekerjaan kan. tak boleh main terjah je. sia2 je kita buat dosa kering. kerja haram, rezeki pun haram lah kan?

hamzah ian said...

malaysia import arak mcm mana? seluruh rakyat malaysia berdosa ke?

Azza Azman said...

kerja kat seven eleven tak boleh kan kan..

adakah anda follower saya yang ke 2012?

Baharuddin Syaripuddin said...

Ni nak Tanya,.. contohnya saya seorang cashier d sebuah supermarket dia ada jual arak sikit,.. tetap dosa la kan?... ye ka?... hmmm... jadi semua cashier supermarket Giant Buat dosa,.. cashier2 supermarket yg ada jual arak berdosa,.. restoran yg kat Icebox dia ada jual Tiger wlau pun bkan utk org islam berdosa.. betul kan?..

Izzul Amir said...

@Baharuddin Syaripuddin elok tanya yang lebih arif dalam bab agama ni :)

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...