14 January 2012

nak tegur pon susah ?

Assalamualaikum

hai semua. ni short entry sikit aku nak tegur org yang takut utk menegur and orang yang tak boleh ditegur. orang Malaysia cepat naik hangin. tegur sikit pon nak marah. lepastu kata kita ni dah cukup perfect ke ? btw aku sini tak berniat nak sakitka hati sapa2 nak kutuk sapa2. aku cuma tegur


orang yang takut menegur


basicly org macam ni kebanyakan takut dgn org yg nak ditegur tu. sama ada takut dibelasah, dimaki hamun, takut sakitkan hati dia, mahupun takut kena basuh baju dia sebab dia marah.tapi ade jgk org yg taknak tegur sebab "hekeleh, bio jelee diee, bukannye problem teman pon~" . see ?

kita semua tahu,kita memang kena tegur org yang buat salah ni. bukan sbb nak tunjuk baik. tapi sebab islam yang suruh.bayangkan, imam yang tersalah rukun solat pon makmum boleh tegur.islam memang suruh,tapi dengan cara yang bersopanlah.bukan dgn cara 'kwaja' atau kurang ajar .cukup just bia dia tahu apa yang dia buat tu salah.sebab kalau dia taktahu, kesalahan dia dimaafkan.tapi kita perlu bagitau dan kalau dia buat lagi kesalahan tu, tu urusan dia dgn tuhan kalau kita tak tegur pun, mungkin kita pun bersalah.sebab kita yang tak tegur, org tu berterusan buat benda salah.



org yang tak boleh ditegur


golongan ni basicly rasa org yang sempurna je boleh tegur mereka. contoh, bila dia ditegur, dia kata:

"eh kau baik sgt ke nak tegur aku ? kau pon ada dosa jugak. kau perfect sgt  ke ?"

memang betul semua orang ada dosa, org yg tegur tu pon ade. tapi atleast dia mengajak ke arah kebaikan.dari kau yang sombong dan ego dgn diri sendiri ? kau nak org yang perfect utk tegur kau ? parents kau dari kau kecik diorang ajar kau benda baik kan ? dari kau kecik diorang tegur kau kalau kau ada salah. diorang tu jenis org yang takda dosa ke ? kau nak sseseorang tu jadi nabi baru boleh tegur kau ? maksud aku is kalau kau boleh dengar nasihat ibu bapa, kau pon boleh dgr nasihat org lain.

cuba open minded dan jangan sombong dan ego dengan diri sendiri. semua orang pon ada silap. cuma kita perlukan seseorang utk bagitau kita apa silap kita.

"The world need more positive people" - Mat Luthfi









thanks sudi bace blog izzul ^_^

4 comments:

Edy Fee said...

tu hati batu betul la tu..takleh terima nasihat

2EV1 said...

laaa , on9 rupanye kawan aku ni :D haha

2EV1 said...

weh , macam mana aku nak tegur kau balik nie ? shoutbox pon tarak --'

Namee Roslan said...

nak menegur boleh tapi biarlah kena dengan cara dan org yg menegur tu kena lah betul juga.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...