27 January 2012

online 101 : do and don'ts

Assalamualaikum

recently kan kan. aku tgk makin banyak pengguna facebook yang jadi makin desperate. opss leklu leklu.. mungkin definisi desperate korang dgn aku lain . korang mungkin kate ape yg org tu buat x desperate tapi aku kata desperate, ni opinion. kalau gaduh pasal ni smpai esok tak selesai :p

tahu ape yang desperatenyewww ?

update status bagi BBpin
bagi aku bbpin ni patutnya private. ade personal information yang kita tak patut bagitahu. such bbpin ni tadi ah, boleh pulak update status bagi pin tu. aku kagum dgn shila amzah penyanyi tu sebab bbpin dia mmg tak bagi kat org lain :O

bagitau tempat tinggal
kau gila ke ? bagitau strangers kat mana rumah kita. cukupla bagitahu daerah. cth:ipoh/Butterworth/Shah Alam . sangat bahaya bila kita bagitahu kat mana kita tinggal. strangers tu mungkin penculik ? even kenalan pon tak patut bagitahu.kenapa perlu bagitau? nak dtg raye ke pon ? kalau kawan rapat/sedare tu takpelaa. korang nak jd mcm ni : korang bagitau mana korang tinggal kat strangers. tup tup esok die datang bawak rombongan meminang. haaa nak kawin awal ke pun ? bawak rombongan meminang takpe lagi. kalau bawak rombongan perogol ? lu pikiaq la sendiri .kalau korang tak bagitau alamat pon, die dtg area rumah korang, tanye jiran2 kat mane rumah korang. bahaye noks !

no. henpon
sape bagitau ni memang gila.sebab num phone mmg sepatutnya private utk kenalan/kwn rapat/family je. kalau strangers pon kau nak diorg simpan num kau, aku cadangkan korang hapdate status camni: "hai kawan kawan~ ni num i : 01*-******* so please k ? share kat seeeeemua orang :D i nak seeeeemua orang tahu num i ! :D boleh lah korang kacau i kan ?" eww seriously ? edar num phone/bbpin ni aku tgk same je mcm conteng number tu kat public toilet woahhh jatuh maruah i nyah num i kat public toilet !

banyak comment/like status orang
yg ni tak bahaye pon. tapi nampak macam annoying. desperate opkoz. orang akan ingat "eh minah ni suka like status sume org, die ni mmg online 24 jam ke ? lifeless? get a life !" hah kan dah dapat pangkat tu..lifeless

attention seeker (mintak org like/cmnt status kite)
kan banyak group2 yg banyak members kat fesbuk, kita post smthing kat group tu semata nak org like post tu je. attention seeker lah tu.desperate nak dapat like.biasanya budak budak umur 12-14 yang banyak buat kerje ni. tapi takpela kan budak budak.. org faham. actually tak bahaye mane pon buat kerje ni. cuma nampak desperate la :( tak salah pun

post gambar "howwwwtt"
yang ni paling bahaya. ye mungkin korang ingat, korang upload gambar, friend korang kt fesbuk tu je boleh tgk. tapi jgn lupa. korang upload gambar de dalam dunia maya maknanya semua pengguna internet seluruh dunia berhak tengok. melainkan kalau gambar tu private korang sorang je yg tgk. so jgn marah kalau ada antara kawan korang yang amek gambar tu letak kat web web yang bertemakan "awek seksi fesbuk tayang itu ini hot comel menggiurkan" memang ah kawan yg amek tu salah, tapi yang salah betul2 nya adalah korang sendiri. kalu korang tak upload gambar tu tak kemana nye. geddit ?! jgn marah guwa, guwa takde fesbuk :3

tu je kot

babai (Y)







thanks sudi bace blog izzul ^_^

3 comments:

mr.dinie said...

hahahaa..agree gile ngan entri ni.cayalah..XD

Namee Roslan said...

bb pin nak bg..apehal.namee dulu tak pernah bg bb pin kat sape2. :)

Nalisa Syahira said...

hah , yg bb pin tu tak pyh cerita , ramai gila yg promote dekat fb .

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...