18 March 2012

proud to be Malaysian ? prove it !

Assalamualaikum

Ramai org Malaysia kata diorang berbangga jadi anak Malaysia. bila tanya kenapa, diorang kata "Kita ade Twin Towers, KL Towers, Penang Bridge, Mount Kinabalu, jenama Proton, kite ade Lee Chong Wei, Nicol David, Safee Sali, banyak lagi lah, so kena lah bangga!"

betul tu, kita memang kena bangga jadi warga Malaysia ni. bayangkan aku terkejut betul dengar iklan TuneTalk yang air teh dlm cawan kertas dekat London harge RM9.00! pergh tak aman gile kalau hidup kat sane. haha. so kena lah bangga sebab hidup kat Malaysia ni aman damai makmur dan tenteram. (ayat kartun)

tapi berapa ramai yang betul betul menghayati rasa bangga tu ? cuba kita buktikan kat diri kita sendiri yang kita bangga jadi anak Malaysia. sekarang ni dah banyak sangat orang Malaysia yang terpengaruh dan terikut ikutkan budaya barat. semua ni gara gara doktrin yang disuntik oleh orang barat tu sendiri. ni lah yang dimaksudkan dgn penjajahan minda. siapa kata kita merdeka ?

jom terapkan budaya timur dalam diri kita. darah daging kita. ini ialah identiti kita. kita takboleh ego.

tak perlu pun kena rentas laut terbang ke Musytari berenang kat padang pasir semata mata nak buktikan kita cintakan tanah air ni. cukup dengan berbangga dan menghayati keistimewaan yang ada kat Malaysia ni. contoh ?

Lepak kedai mamak
kalau siape yang takpernah lepak dengan kawan kawan kat kedai mamak jangan kate korang bangga jadi org Malaysia. terutama lelaki. kalau ade pulak yang kate tak suke tu, pun rugi. hahaha. memang betul lepak2 ni tak membawa faedah yg banyak pon. bual kosong bazir masa bazir duit memang tak bagus. tapi ini imej yang orang Malaysia tonjolkan. kalau betul kita bangga jadi anak Malaysia kita pon kena terimalah. :)

teh o ais


ni lagi satu. tak sah untuk mana mana rakyat Malaysia yang tak order teh o ais even kat restoran biasa ok ?! tak cool. so not malaysian !







Pisang Goreng


kalau orang barat minum petangnya ada buah buahan, roti bagai sume. kita ada pisang goreng. kalau korang taksuka, dont even call yourself a malaysian ! hahaha k joke. ade yang kate makanan berminyak lah apelah. woi we are Malaysians okey ?! keja kita makan ! we eat what we want. nak jaga badan boleh exercise. tak makan = cara orang malas nak kurus. pemalas ! hahaha

Nasi Lemak


Nasi Lemak. the very so-Malaysian identity. its ok kalau korang kata korang tak makan nasi lemak. sebab ada nasi lemak tu sambal dia pedas. walaupon 'pedas' tu sendiri identiti Malaysian food, ada manusia yg memang lahir dengan ciri ciri tak tahan pedas. nak buat macamana kalau dah macamtu. takdir tuhan.

tapi kalau korang kate korang tak suka, lain cerita.why you no eat that ! we are Malaysians ?!?!?!?! haa ni pon identiti Malaysia jugak : Manglish . hahaha very fun u know guna this language. but true la. if u never eat nasi lemak pagi pagi, u are very rugi. and dont said u proud to be malaysians ok?! if u really proud, u like it.

the local fruit


especially the Durian.


ade sesetengah orang tu tak suka makan buah, katenye tak sedap. aku tak paham mane tak sedapnya kalau buah tu manis. maybe because most malaysians malas nak kupas buahtu je. tau nak makan je. heh. ade pulak yang nak ikutkan barat sangat tak makan local fruit especially durian. thing is, orang barat pon makan local fruit diorang. aku rasa kalau omputih tgk, mesti dia gelakkan kita. sebab omputih pon ade yg makan durian. katenye tak sedap, hoi dah kau pon makan sekali je seumur hidup, then makan yg tak sedap, terus cop tak sedap ? cube rase yg sedap.

if we proud to be malaysian, we eat durian. chienese and indians oso eat durian meh..

Kain Pelikat


yang ni utk lelaki je. utk perempuan kain batik je dah. hahaha. trend pakai kain pelikat ni makin lama makin suram. while this is our identity. rakyat Malaysia pakai kain pelikat. fakta. makin sikit orang pakai kain pelikat ni sekarang. aku sendiri pon macamtu. hihihi. aku pakai bila nak solat je. waktu2 lain kat rumah aku suka pakai seluar takat lutut je. maklumlah Malaysia ni panas. hehehe haa ni lagi satu sikap rakyat Malaysia. kuat merungut. pffttt #iamsomalaysian ._.

mana mana lelaki yang tak reti pakai tu pakai pakai lah. belajar. nanti 'senang' :p

aku silap bila ingatkan org pakai kain ni waktu malam, solat atau nak tidur je.. rupa rupanya....



main futsal pon pakai kain. haha

lastly, ada satu trend rakyat Malaysia zaman sekarang ni yang kita tak patut bangga. malah kita patut cegah ! iaitu trend.....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-













p/s: #OnlyInMalaysia







thanks sudi bace blog izzul ^_^

5 comments:

mr.dinie said...

trend ewww 2 pling style..hahah..

Afiqa Dayana said...

alamak, lapar lah pulak bila nmpak mknan tu ~ hihi :p

Izzul Amir said...

@Afiqa Dayana haha makan lah

EYFAalias said...

nasi lemak terbaik! euuuwww! hahahaa

Namee Roslan said...

trend ewww minta pelempang..so not Malaysian.

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...