20 May 2014

main problem of our generations

ade punca kenapa aqidah umat Islam banyak mundur dekat negara kita. salah satunya is kita terlalu ikut sangat budaya orang barat.

kita semua tahu Americans memang bagus dalam bab marketting atau bab promosikan budaya diorang. cara terbesar adalah melalui movie. contohnya berapa ramai remaja sekarang banyak sebut "oh my god" "oh jeez" "holy mother of.." and ada yang even "jesus christ". terlalu ikutkan budaya barat sampaikan kita tak lagi sebut kalimah mulia macam "ya tuhanku" "ya Allah" dan "Masya Allah"

dan satu lagi budaya yang kita pun tak sedar kita ikut, is bangun pagi kita otomatik di set kat average 7 pagi. kenapa 7 pagi baru dikira pagi ? sebab omputih cakap macam tu ? kalau ikut Islam subuh tu pagi kita. efek nya bila pagi kita start pukul 7 tu is solat subuh kat masjid tinggal lah  pak imam dengan tok bilal je.

please meleis and Muslims, stop copying everything they do. do things the right way.

assalamuaaikum

0 comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...